dit.lv

Vitamīni ir pilnvērtīga uztura nozīmīga sastāvdaļa. Tie ir nepieciešami normālai cilvēka augšanai, attīstibai un funkcionēšanai.

Cilvēka organismā D3 vitamīns tiek sintizēts saules ultravioleto staru ietkemē ādā, bet D2 vitamīnu var uzņemt ar noteiktiem pārtikas produktiem.

Galvenie D2 vitamīna avoti ir zivju eļļa, konservēts tuncis, sardīnes, lasis, skumbrija, olas dzeltenums un liellopu aknas, Šitaki sēnes. Par D vitamīna saturu pārtikas produktos sīkāk skatīt tabulā.

Pārtikas produkts daudzums D vitamīna saturs (DV-darbības vienības)
Mencu aknu eļļa 1 ēdamkarote 13600 DV
Lasis 100 gr. 360 DV
Skumbrija 100 gr. 345 DV
Kondervētas sardīnes 100 gr 500 DV
Konservēts tuncis 100 gr 238 DV
Šveices siers 100 gr 232 DV
Šitaki sēnes 100 gr Svaigas-100 DV, saulē kaltētas-1600 DV
Olas 1 olas dzeltenums 20 DV
Liellopa aknas 100 gr 15 DV

Organismā nepieciesāmais D vitamīna daudzums ir atkarīgs no vecuma, dzimuma, grūtniecības un zīdīšanas laika (skat. Tabulu zemāk) un to izsaka starptautiskajās darbības vienībās (SV).

Vecums Bērni Vīrieši Sievietes Grūtnieces Zīdīšana
No dzimšanas brīža līdz 13. g. v. 200 SV
No 14-18 g. v. 200 SV 200 SV 200 SV 200 SV 200 SV
No 19-50 g. v. 200 SV 200 SV 200 SV 200 SV 200 SV
No 51-70 g. v. 200 SV 200 SV 200 SV 200 SV
Vecākiem par 70 gadiem 600 SV 600 SV