dit.lv

Katrs, kas cieš no aknu slimībām, no savas pieredzes zin, ka diētas neievērošana var novest pie komplikācijām — parādās sāpes, slikta dūša un citas nelabvelīgas sajūtas.

Pacientiem, kam ir problēmas ar aknām ir rekomendējama diēta No 5, kura maksimāli saglabā slimo orgānu, ka arī nodrošina organismu ar viegli asimilējamiem olbaltumvielām, taukiem, vitamīniem un minerālvielām.

Galvenie principi

Ķīmiskais sastāvs diennakts raciona diētai Nr.5

Diētu Nr.5 var būt izmantota ilglaicīgi, 1.5 -2 gadu laikā, paplašināt to drīkst tikai pēc ārstējoša ārsta atļaujas.

Drīkst Produkti Nedrīkst
Kviešu maize sausēta vai vakardienas, sausie cepumi Maize un maizes izstrādājumi Svaiga kviešu un rudzu maize, cepti un svaigi pirādziņi, pankūkas, pica, mīkla, saldie cepumi
Dārzeņi, veģetāriešu ēdieni piens, augļi. Miltus un dārzeņus nav jācep. Zupas Zupas uz gaļas vai zivs buljona, sēņu novārījuma
Netreknu un liesu gaļu: liellopi, aitas gaļa, cūkgaļa, truša gaļa, tītara gaļas, vistas gaļa bez ādas vārītā vai tvaicētā veidā, vesela vai sagriezta veidā. Desas: diētiskas doktora desa, piena cīsiņi Gaļa un gaļas izstrādājumi Taukaini gaļas veidi, zoss, pīle, desas, gaļas konservi, aknas, nieres, cepta gaļa
Netrekna vārīta vai tvaicēta, sacepta cepeškrāsnī: sudaks, līdaka, asaris... Cepeškrāsnī gatavota zivs Zivis Taukaina, cepta, konservēta, salīta, ikri, jūras produkti
Piens, kefīrs, panniņas, liess vai pusliess biezpiens un biezpiena ēdieni (sacepumi, pudingi). Neass liess siers Piena produkti Asi sieri, putukrējums, piens un saldskābie produkti ar paaugsinātiem taukiem
Cepta omlete no 2 olu baltumiem, dzeltenumi 1 dienā, ja panes 1 pusvārīta ola. Olas Omlete, vārītas olas
Pusšķidras putras — auzu pārslu, griķi, manna, rīsi, vārīti ūdenī uz pusēm ar pienu, vārīti makaroni ēdienu, pudingi, sacepumi Putraimi Pupas
Svaigā veidā: burkāni, zaļumi, kāposti, gurķi, tomāti. Vārītā veidā: kartupeļi, burkāni, kabači, puķkāposti, bietes, ķirbis. Sīpoli — tikai vārīti Dārzeņi Spināti, skābenes, redīsi, rutki, rāceņi, sīpoli, ķiploki, sēnes. Marinēti dārzeņi
Gatavi mīksti neskābi augļi un ogas. Saberzti, svaigi, cepti, želejas, mērces. Žāvētie aprikozi, žāvētas plūmes, rozīnes Augļi Skābie augļi un ogas, rieksti
Medus, ievārījums, zefīrs, marmelāde Saldumi Saldējums, šokolāde, kūkas un citi konditorejas izstrādājumi
Svaigu dārzeņu salāti ar augu eļļu, augļu slāti, vinegreti, kabaču ikri, nesāļa siļķe. Uzkodas Asas uzkodas, konservi, ikri, sēnes
Krējuma, piena, dāzeņu mērces, saldas augļu mērces, atļautas dilles, pētersiļi, vanilins... Piedevas, mērces Asas garšvielas: mārrutki, sinepes, pipari, etiķis, majonēze
Zaļā un melnā tējas, nestipra kafija ar pienu, augļu, ogu un dārzeņu sulas, mežrozīšu un kviešu kliju novārījumi Dzērieni Melna kafija, kakao, gāzēti dzērieni, vīnogu sula, auksti dzērieni, alkohols
Saldkrējuma sviests, dabīgā veidā un ēdienos, rafinēta augu eļļa Tauki Citi tauki:cūkgaļas, aitas gaļas, vēršgaļas