Katrs, kas cieš no aknu slimībām, no savas pieredzes zin, ka diētas neievērošana var novest pie komplikācijām — parādās sāpes, slikta dūša un citas nelabvelīgas sajūtas.
Pacientiem, kam ir problēmas ar aknām ir rekomendējama diēta No 5, kura maksimāli saglabā slimo orgānu, ka arī nodrošina organismu ar viegli asimilējamiem olbaltumvielām, taukiem, vitamīniem un minerālvielām.
Galvenie principi
- Ēšanas reizēm jābūt biežām un regulārām, 4-5 reizes dienā, kas nodrošina labāku produktu sagremošanu un zarnu trakta motoriku.
- Ir vēlams ēdienus gatavot tvaicētus vai uz grila bez eļļas
- Ēdienam jabūt labi saekselētam, sagrieztam vai sarīvētam
- Nedrīkst badoties, nedrīkst dzert aukstus dzērienus un ēst aukstus ēdienus
- Nerekomendējams ēst produktus, kas kairina kuņģa un zarnu gļotādu — piedevas, garšvielas, žāvētus, asus ēdienus, dārzeņus, kas satur lielu daudzumu efīreļļu (redīsi, rutki, mārrutki, sīpols, ķiploki), alkohols.
- Nedrīkst taukainu gaļu un zivis, ka arī smadzenes, aknas, taukus, kā grūti sagremojami un bagāti ar holesterīnu.
Ķīmiskais sastāvs diennakts raciona diētai Nr.5
- 100-120 g olbaltumvielu (no tiem ne mazāk par 50 % dzīvnieku tauku)
- 80-90 g tauku (taja skaitā augu tauki līdz 40 %)
- līdz 450 g ogļhidrātu (no tiem cukuram ne vairāk par 70 g)
- Diētas kalorāža 3200 – 3500 kkal.
- Sāls saturs – 10 g, pie tūskām samazinās līdz 4-5 g vai tiek nelietota vispār
- Ēdiena temperatūra ir parasta
- Rekomendējamais šķidruma daudzums 1.5 -2 l diennaktī
Diētu Nr.5 var būt izmantota ilglaicīgi, 1.5 -2 gadu laikā, paplašināt to drīkst tikai pēc ārstējoša ārsta atļaujas.
Drīkst | Produkti | Nedrīkst |
Kviešu maize sausēta vai vakardienas, sausie cepumi | Maize un maizes izstrādājumi | Svaiga kviešu un rudzu maize, cepti un svaigi pirādziņi, pankūkas, pica, mīkla, saldie cepumi |
Dārzeņi, veģetāriešu ēdieni piens, augļi. Miltus un dārzeņus nav jācep. | Zupas | Zupas uz gaļas vai zivs buljona, sēņu novārījuma |
Netreknu un liesu gaļu: liellopi, aitas gaļa, cūkgaļa, truša gaļa, tītara gaļas, vistas gaļa bez ādas vārītā vai tvaicētā veidā, vesela vai sagriezta veidā. Desas: diētiskas doktora desa, piena cīsiņi | Gaļa un gaļas izstrādājumi | Taukaini gaļas veidi, zoss, pīle, desas, gaļas konservi, aknas, nieres, cepta gaļa |
Netrekna vārīta vai tvaicēta, sacepta cepeškrāsnī: sudaks, līdaka, asaris... Cepeškrāsnī gatavota zivs | Zivis | Taukaina, cepta, konservēta, salīta, ikri, jūras produkti |
Piens, kefīrs, panniņas, liess vai pusliess biezpiens un biezpiena ēdieni (sacepumi, pudingi). Neass liess siers | Piena produkti | Asi sieri, putukrējums, piens un saldskābie produkti ar paaugsinātiem taukiem |
Cepta omlete no 2 olu baltumiem, dzeltenumi 1 dienā, ja panes 1 pusvārīta ola. | Olas | Omlete, vārītas olas |
Pusšķidras putras — auzu pārslu, griķi, manna, rīsi, vārīti ūdenī uz pusēm ar pienu, vārīti makaroni ēdienu, pudingi, sacepumi | Putraimi | Pupas |
Svaigā veidā: burkāni, zaļumi, kāposti, gurķi, tomāti. Vārītā veidā: kartupeļi, burkāni, kabači, puķkāposti, bietes, ķirbis. Sīpoli — tikai vārīti | Dārzeņi | Spināti, skābenes, redīsi, rutki, rāceņi, sīpoli, ķiploki, sēnes. Marinēti dārzeņi |
Gatavi mīksti neskābi augļi un ogas. Saberzti, svaigi, cepti, želejas, mērces. Žāvētie aprikozi, žāvētas plūmes, rozīnes | Augļi | Skābie augļi un ogas, rieksti |
Medus, ievārījums, zefīrs, marmelāde | Saldumi | Saldējums, šokolāde, kūkas un citi konditorejas izstrādājumi |
Svaigu dārzeņu salāti ar augu eļļu, augļu slāti, vinegreti, kabaču ikri, nesāļa siļķe. | Uzkodas | Asas uzkodas, konservi, ikri, sēnes |
Krējuma, piena, dāzeņu mērces, saldas augļu mērces, atļautas dilles, pētersiļi, vanilins... | Piedevas, mērces | Asas garšvielas: mārrutki, sinepes, pipari, etiķis, majonēze |
Zaļā un melnā tējas, nestipra kafija ar pienu, augļu, ogu un dārzeņu sulas, mežrozīšu un kviešu kliju novārījumi | Dzērieni | Melna kafija, kakao, gāzēti dzērieni, vīnogu sula, auksti dzērieni, alkohols |
Saldkrējuma sviests, dabīgā veidā un ēdienos, rafinēta augu eļļa | Tauki | Citi tauki:cūkgaļas, aitas gaļas, vēršgaļas |