dit.lv

Veselīga uztura rekomendācijas ir:

Produktu veids Ieteicamie produkti Mēreni lietojamie (ierobežojamie) produkti Produkti, kuru lietošana nav ieteicama
Graudu produkti Graudu maize, pilngraudu un citas sausās brokastis, auzu pārslas, griķi, grūbas, putras, graudu makaroni, neslīpētie rīsi, sausā graudu maize, neraudzēta maize. Parastie makaroni, slīpētie rīsi, manna, barankas, sausiņi. Smalkmaizītes, bulciņas, kliņģeri.
Piena produkti Vājpiens, panniņas (< 0. 5%) Piens, kefīrs un jogurts ar zemu tauku procentu (< 2%), sieri ar zemu tauku saturu (Feta, biezpiena sieri). Pilnpiens, kondensētais piens, saldais krējums, krējums, trekni sieri un jogurti, biezpiena sieriņi.
Olas Olu baltums. Divas olas nedēļā (ieskaitot citiem produktiem pievienotās). Olu dzeltenums.
Zupas Dārzeņu zupas, liesas gaļas un vistas buljons, zivju zupas. Pienas zupas. Treknas gaļas zupas, krējuma zupas.
Zivis, citi jūras produkti Visas baltās un treknās zivis (grilētas, vārītas, kūpinātas). Izvairīties no ādas (sardīnes, sīkās zivis). Austeres, gliemenes. Piemērotā eļļā ceptas zivis. Mīdijas, omāri, krabji, vēži, krevetes, garneles, kalmāri. Ikri, nezināmā vai nepiemērotā eļļā ceptas zivis.
Gaļa Tītars, vista (bez ādas), teļš, liess medījums, trusis, pavasara jērs, Ļoti liesa liellopu gaļa, liess šķiņķis, jērs (vienu vai divas reizes nedēļā). Teļa, vistas vai liellopa gaļas liesas desas. Pīle, zoss. Visas acīmredzami treknas gaļas, treknas (vārītās) desas, salami, spieķa pīrādziņi, subprodukti, putnu āda.
Tauki Mononepiesātinātās eļļas (olīvu, rapšusēklu eļļas). Polinepiesatinātās eļļas (saulespuķu, kukurūzas, valriekstu eļļas). Ar mono – un polinepiesātinātajām eļļām bagāti mīkstie (nehidrogenizētie)margarīni. Margarīni ar zemu tauku saturu, kas nesatur holesterīnu. Sviests, nieru tauki, dzīvnieku tauki, cepeša tauki, palmu eļļa, cietiemargarīni, hidrogenizētie tauki.
Augļi un dārzeņi Visi svaigie un saldētie dārzeņi, īpaši ieteicami pākšaugi:pupas, kaltētas pupas, lēcas, zirņi, soja (ieskaitot sojas produktus -sojas “gaļa” un “piens”, tofu), saldā kukurūza, ar vai bez mizas vārīti kartupeļi, visi svaigie vai žāvētie augļi, olīves. Cepti kartupeļi, kas sagatavoti piemērotās eļļās. Kartupeļu ēdieni, dārzeņi vai rīsi, kas sagatavoti nezināmā vai nepiemērotā eļļā vai taukos, kartupeļu čipsi, sālīti konservēti dārzeņi.
Konditorejas izstrādājumi, saldie ēdieni Želejas, vājpiena pudiņi, augļu salāti, nesaldinātie augļu konservi. Marcipāns, halva. Kūkas, tortes, cepumi, kas gatavoti no nepiesātinātiem margarīniem vai eļļām. Veikalā nopērkamās kūkas, cepumi, pīrāgi, saldie uzkožamie un pudiņi. Šokolāde, biskvīti, cepumi. Piena konfektes.
Rieksti Valrieksti, mandeles, ēdamie kastaņi, saulespuķu sēklas. Brazīlijas vai Indijas rieksti, pistācijas, zemesrieksti. Kokosrieksti, sālītie rieksti.
Dzērieni Zaļā un melnā tēja, filtrēta vai šķīstošā kafija, minerālūdens, mazkalorāžas nealkoholiskie dzērieni, sulas. Kakao ar mazu tauku saturu, uzlieta kafija, alkohols. Vārīta kafija, kako, īru kafija, saldinātie nealkoholiskie dzērieni.
Salātu piedevas, garšvielas Pipari, sinepes, augi, pikantās garšvielas. Netreknas salātu mērces. Papildus sālīšana, salātu mērces, salātu krēmi, majonēze.