Veselīga uztura rekomendācijas ir:
Produktu veids | Ieteicamie produkti | Mēreni lietojamie (ierobežojamie) produkti | Produkti, kuru lietošana nav ieteicama |
Graudu produkti | Graudu maize, pilngraudu un citas sausās brokastis, auzu pārslas, griķi, grūbas, putras, graudu makaroni, neslīpētie rīsi, sausā graudu maize, neraudzēta maize. | Parastie makaroni, slīpētie rīsi, manna, barankas, sausiņi. | Smalkmaizītes, bulciņas, kliņģeri. |
Piena produkti | Vājpiens, panniņas (< 0. 5%) | Piens, kefīrs un jogurts ar zemu tauku procentu (< 2%), sieri ar zemu tauku saturu (Feta, biezpiena sieri). | Pilnpiens, kondensētais piens, saldais krējums, krējums, trekni sieri un jogurti, biezpiena sieriņi. |
Olas | Olu baltums. | Divas olas nedēļā (ieskaitot citiem produktiem pievienotās). | Olu dzeltenums. |
Zupas | Dārzeņu zupas, liesas gaļas un vistas buljons, zivju zupas. | Pienas zupas. | Treknas gaļas zupas, krējuma zupas. |
Zivis, citi jūras produkti | Visas baltās un treknās zivis (grilētas, vārītas, kūpinātas). Izvairīties no ādas (sardīnes, sīkās zivis). Austeres, gliemenes. | Piemērotā eļļā ceptas zivis. Mīdijas, omāri, krabji, vēži, krevetes, garneles, kalmāri. | Ikri, nezināmā vai nepiemērotā eļļā ceptas zivis. |
Gaļa | Tītars, vista (bez ādas), teļš, liess medījums, trusis, pavasara jērs, Ļoti liesa liellopu gaļa, liess šķiņķis, jērs (vienu vai divas reizes nedēļā). | Teļa, vistas vai liellopa gaļas liesas desas. Pīle, zoss. | Visas acīmredzami treknas gaļas, treknas (vārītās) desas, salami, spieķa pīrādziņi, subprodukti, putnu āda. |
Tauki | Mononepiesātinātās eļļas (olīvu, rapšusēklu eļļas). Polinepiesatinātās eļļas (saulespuķu, kukurūzas, valriekstu eļļas). Ar mono – un polinepiesātinātajām eļļām bagāti mīkstie (nehidrogenizētie)margarīni. Margarīni ar zemu tauku saturu, kas nesatur holesterīnu. | Sviests, nieru tauki, dzīvnieku tauki, cepeša tauki, palmu eļļa, cietiemargarīni, hidrogenizētie tauki. | |
Augļi un dārzeņi | Visi svaigie un saldētie dārzeņi, īpaši ieteicami pākšaugi:pupas, kaltētas pupas, lēcas, zirņi, soja (ieskaitot sojas produktus -sojas “gaļa” un “piens”, tofu), saldā kukurūza, ar vai bez mizas vārīti kartupeļi, visi svaigie vai žāvētie augļi, olīves. | Cepti kartupeļi, kas sagatavoti piemērotās eļļās. | Kartupeļu ēdieni, dārzeņi vai rīsi, kas sagatavoti nezināmā vai nepiemērotā eļļā vai taukos, kartupeļu čipsi, sālīti konservēti dārzeņi. |
Konditorejas izstrādājumi, saldie ēdieni | Želejas, vājpiena pudiņi, augļu salāti, nesaldinātie augļu konservi. | Marcipāns, halva. Kūkas, tortes, cepumi, kas gatavoti no nepiesātinātiem margarīniem vai eļļām. | Veikalā nopērkamās kūkas, cepumi, pīrāgi, saldie uzkožamie un pudiņi. Šokolāde, biskvīti, cepumi. Piena konfektes. |
Rieksti | Valrieksti, mandeles, ēdamie kastaņi, saulespuķu sēklas. | Brazīlijas vai Indijas rieksti, pistācijas, zemesrieksti. | Kokosrieksti, sālītie rieksti. |
Dzērieni | Zaļā un melnā tēja, filtrēta vai šķīstošā kafija, minerālūdens, mazkalorāžas nealkoholiskie dzērieni, sulas. | Kakao ar mazu tauku saturu, uzlieta kafija, alkohols. | Vārīta kafija, kako, īru kafija, saldinātie nealkoholiskie dzērieni. |
Salātu piedevas, garšvielas | Pipari, sinepes, augi, pikantās garšvielas. | Netreknas salātu mērces. | Papildus sālīšana, salātu mērces, salātu krēmi, majonēze. |