Jāizslēdz treknus ēdienus, parāk aukstu vai siltu ēdienu, nedzert šķidrumu starp ēšanas laikiem jāēd samērā bieži. Pēc ēdienreizes nedrīkst saliekties un gulēt 2 srundas pēc ēšanas, nesavilkt jostu parāk stipri. Pēdējai ēdienreizei jābūt ne vēlāk par 2-3 stundām pirms gulētiešanas.
Pēdējai ēdienreizei jābūt ne vēlāk par 2-3 stundām pirms gulētiešanās.
Rekomendējamie | Produkti | Nerekomndējamie |
Vakardienas vai neduadz kaltēta kviešu maize vai sauss biskvīts, sausi cepumi; pīrāgi, pagatavoti krāsnī ar āboliem, , vārītu gaļu vai zivīm, olām, ievārījumu | Maize un maizes izstrādājumi | Rudzu un jebkura svaiga maize, kārtainās mīklas |
Gaļas, zivju, dārzeņu, piena | Zupas | Stiprie buljoni, okroška |
Bez cīpslām un ādas, vārīta, tvaicēta un sautēta; kotletēs | Gaļa, zivis | Trekna un muskuļota gaļa un mājputnu gaļa, konservi, žāvējumi |
Piens, putukrējums, neskābs kefīrs, acidofilīns, jogurts, svaigs krējums un biezpiens, siers, sviests, visi ēdieni no biezpiena (siera kūkas, pīrāgs, pelmeņi, pudiņi) | Piena produkti | Asi un sālītie sieri, piena produkti ar augstu skābumu |
Vārītas, omlete | Olas | Ceptas |
Ūdens vai uz piena bāzes mannās putra, rīsi, griķi, auzas, makaroni | Putraimi | Kukurūzas un pupas putraimi |
Vārīti un sautētie kartupeļi, burkāni, bietes, ziedkāposti, ķirbji, kabači, tomāti, gurķi, saldie pīpari, dilles, pētersīlis. Rafinētas augu eļļas ēdienos, marinēti dārzeņi un sēnes- ierobežoti | Dārzeņi | Kāposti, rāceņi, kāļi, rutki, skābenes, spināti, sīpoli, ķiploki, raudzēti un mārīnēti dārzeņi, mārrutki, pupas |
Saldas ogas un augļi svaigā un citā veidā (novārījums, debesmanna, ķiselis utt. ) | Augļi | Skābie un ne pārāk nobriedušie, vīnogas |
Dārzeņu, gaļas, zivju salāti, aknu paštēte, vārīta desa, trekns šķiņķis, vārīts šķiņķis, storu zivs ikri, izmērcēta nelisa siļķe | Uzkodas | Asi un sālīti ēdieni, žāvējumi. Kečups, sinepes |
Cukurs, medus, zefīrs, pastila | Saldie ēdieni | Šokolāde |
Tēja, kakao, kafija ar pienu, saldas sulas no augļiem un ogām | Dzērieni | Melna kafija, gāzētie dzērieni, kvass, alkohols (īpaši sauss vīns un alus) |