Vitamīni ir pilnvērtīga uztura nozīmīga sastāvdaļa. Tie ir nepieciešami normālai cilvēka augšanai, attīstibai un funkcionēšanai.
Cilvēka organismā D3 vitamīns tiek sintizēts saules ultravioleto staru ietkemē ādā, bet D2 vitamīnu var uzņemt ar noteiktiem pārtikas produktiem.
Galvenie D2 vitamīna avoti ir zivju eļļa, konservēts tuncis, sardīnes, lasis, skumbrija, olas dzeltenums un liellopu aknas, Šitaki sēnes. Par D vitamīna saturu pārtikas produktos sīkāk skatīt tabulā.
Pārtikas produkts | daudzums | D vitamīna saturs (DV-darbības vienības) |
Mencu aknu eļļa | 1 ēdamkarote | 13600 DV |
Lasis | 100 gr. | 360 DV |
Skumbrija | 100 gr. | 345 DV |
Kondervētas sardīnes | 100 gr | 500 DV |
Konservēts tuncis | 100 gr | 238 DV |
Šveices siers | 100 gr | 232 DV |
Šitaki sēnes | 100 gr | Svaigas-100 DV, saulē kaltētas-1600 DV |
Olas | 1 olas dzeltenums | 20 DV |
Liellopa aknas | 100 gr | 15 DV |
Organismā nepieciesāmais D vitamīna daudzums ir atkarīgs no vecuma, dzimuma, grūtniecības un zīdīšanas laika (skat. Tabulu zemāk) un to izsaka starptautiskajās darbības vienībās (SV).
Vecums | Bērni | Vīrieši | Sievietes | Grūtnieces | Zīdīšana |
No dzimšanas brīža līdz 13. g. v. | 200 SV | ||||
No 14-18 g. v. | 200 SV | 200 SV | 200 SV | 200 SV | 200 SV |
No 19-50 g. v. | 200 SV | 200 SV | 200 SV | 200 SV | 200 SV |
No 51-70 g. v. | 200 SV | 200 SV | 200 SV | 200 SV | |
Vecākiem par 70 gadiem | 600 SV | 600 SV |