Kā zināms, cukura līmeni asinīs būtiski ietekmē uzturs, un pareiza ēdienkarte var dot lielu ieguldījumu cukura diabēta sekmīgā ārstēšanā.
Ieteicamie produkti | Produkti, kuri jālieto mēreni | Produkti, kuri nav ieteicamie | |
Graudaugu ēdieni | Kliju, pilngraudu un rudzu maizes šķirnes, makaronu izstrādājumi, brūnie rīsi, miežu putraimi un grūbas, auzu pārslas | Pulētie rīsi, griķi, prosa, manna | Smalkmaizītes, baltmaize |
Dārzeņi, salāti, augļi | Visi svaigi un saldēti dārzeņi, pākšaugi (pupiņas, pupas, zirņi), vārīti kartupeļi vai kartupeļi ar mizu, svaigi un saldēti augļi, bez cukura konservēti augļi | Vīnogas, banāni, ananāsi, arbūzi | Cepti kartupeļi un cepti dārzeņi, kartupeļu čipsi, sālītā veidā konservēti dārzeņi |
Piedevas | Garšaugi, garšvielas | Salātu mērces ar zemu tauku saturu | Saldais krējums, majonēze, papildu sāls pievienoša ēdienam |
Zupas | Zivju, dārzeņu | Piena zupas | Treknas zupas, zupas ar krējumu |
Piena produkti, olas | Vājpiens, jogurts ar ļoti zemu tauku saturu. Sieri ar zemu tauku saturu (līdz 17 %). Vājpiena biezpiens | Piens ar samazinātu tauku saturu, jogurts ar samazinātu tauku saturu, sieri ar zemu tauku saturu (līdz 30%), olas | Pilnpiens, treknie sieri, iebiezinātais piens, trekns jogurts, saldais un skābais krējums |
Zivis | Baltās un treknas zivis visos veidos (vārītas, ceptas, žāvētas bez ādas) | Eļļā ceptas zivis | Ikri, zuši, nezināmos vai dzīvnieku taukos gatavotas zivis, zivju ēdieni ar miltu piedevu |
Jūras veltnes | Mīdijas, austeres, juras ķemmītes, omāri | Garneles, kalmāri | |
Gaļa | Tītara, vistas (bez ādas), truša, teļa, jēra, liesa liellopu gaļa, liesa cūkgaļa, medījumi | Šķinķis, teļa vai vistas gaļas desa | Pīles, zoss gaļa, pīrādziņi, salami desa, pastētes, bekons, cīsiņi, desas, visu veida trekna gaļa, mājas putnu āda |
Tauki | avokado | Nepiesātinātas eļļas (olīveļļa, rapšu eļļa, kukurūzas un saulespuķu eļļa), margarīni, kuri gatavoti uz šo eļļu bāzes | Sviests, cūku tauki, tauki, speķis |
Deserti | Augļu salāti un želejas, biezpiena želejas | Želejas, kas gatavotas no piena ar samazinātu tauku saturu | Saldējums no saldā krējuma, sviestā gatavotas mērces, pudiņi |
Cepumi | Kliju cepumi, kliju smalkmaizītes, auzu pārslu cepumi bez cukura | Kukurūzas pārslas | Kūkas, pīrāgi, saldumi, biskvīti |
Saldumi | Halva, diabētiskie saldumi | Šokolāde, konfektes, cukurs, medus, augļu cukurs (fruktoze) | |
Rieksti, sēklas | Valrieksti, lazdu rieksti, zemesrieksti, mandeles, kastaņi, pistācijas, saulespuķu sēklas | Kokosrieksti, sālīti, graudzēti rieksti | |
Dzērieni | Tēja, filtrēta kafija, minerālūdens, zemas kalorāžas atspirdzinošie dzērieni, dzērieni ar mākslīgajiem saldinātājiem, tomātu sula | Sausie vīni, dārzeņu un augļu sulas, zemas kalorāžas šokolādes dzērieni | Šokolādes dzērieni, vārīta nefiltrēta kafija, kafija īru gaumē, alkohols |