Ievērojiet ēšanas režīmu – ēdiens jāuzņem 5-6 reizes dienā, nelielām porcijām, labi sakošļājot. Ēdienam vajadzētu būt ne pārāk aikstam vai karstam (40-50 C).
Rekomendējamie produkti un ēdieni | Produkti un ēdieni, no kuriem ieteicams atturēties | |
Maize un miltu izstrādājumi | Augstākā labuma kviešu maize (apkaltēta); sauss biskvīts, bezrauga cepumi | Svaiga kviešu, rudzu maize, pankukas, piragi, smalkmaizītes, tortes |
Otrie ēdieni | Piena zupas; dārzeņu, atsevišķi vārītas gaļas/zivs biezzupas, putras | Sātīgas gaļas, zivs, darzeņu zupas, sēņu un koncentrēti buljoni, borščs, skābu kapostu zupa, aukstā zupa |
Gaļa un tās izstrādājumi | Vārīta (tvaicēta) vista, tītars, teļa gaļa, tvaicētas kotletes | Trekna sarkanā gaļa (cūkgaļa, aitas gaļa) un putnu gaļa (pīle, zoss) konservi, desas, kūpinājumi, speķis |
Zivis | Vārītas, tvaicētas liesas zivis (piem. zandarts) kotletes | Treknas zivis (karpa, sams); zivis žāvēta, sālīta, vītināta, ceptā, sautētā veidā |
Piena produkti | Biezpiens, piens, liess siers, iebiezināts piens, svaigie sieri, saldais krējums | Piena produkti ar augstu skābes saturu, sāļi/ pikanti sieri, sviests, biezpiena sieriņi, 20 % skābais krējums |
Olas | Tvaicēta omlete vai olu kultenis ( ne vairak kā 1-2 reizes dienā) | Cepta omlete, ceptas olas, jēlas olas |
Graudaugi | Pienā vai ūdenī vārītas putras (mannā, rīsu, attīrīta auzu pārslu, griķu pārslu) | Pilngraudu putras, grūbas, kviešu putraimi, griķu graudi, kukurūzas graudi, zirņi, pupas |
Dārzeņi | Vārīti kartupeļi, burkani, bietes, puķkāposti, jaunie kābači un ķirbji biezeņu veidā | Kāposti, gurķi, kāļi, redīsi, loki, ķiploki, skābenes, spināti, rutki, sēnes, dārzeņi skābētā, marinētā, sālītā, konservētā veidā |
Augļi | Banāni, saldas ogas un augļi (izņemot tos, no kuriem ieteicams atturēties) rīvētā, vārītā vai ceptā veidā | Skābi, negatīvi un šķiedrvielām bagāti augļi un ogas |
Saldie ēdieni | Medus, cukurs, ievārījums, putukrējums, krēmi, zefīrs, pastillas, uzpūtenis | Šokolāde, halva, saldējums |
Mērces un piedevas | Piena, krējuma, olu-sviesta mērces | Asa uzkodas, piedevas, tomātu mērce, mārrutki, pipari, majonēze, garšvielas |
Dzērieni | Vāja tēja ar pienu vai krējumu, kompoti, ķīseļi, mežrozīšu uzlējums | Alkoholiskie un gāzētie dzērieni, kvass, kafija, skābas ogu un augļu sulas |