Ēdiena apjomam jābūt pietiekoši lielam, ne mazākām ka 300 g vai ml, bet ne lielākām ka 500 g.
Jūsu pamata ēdiens produkti, kuros ir daudz augu šķieras ( dārzeņi, augļi, ogas). Centieties katru dienu apēst ka ne mazāk ka 7 dārzeņu, augļu vai ogu porcijas ( 500 g), zaļumus,pupas, riekstus,svaigā un apstrādātā veidā.
Neazmirstiet brokastis priekš Jums ir galvenā ēdienreize.
Šķidrumu uzņemiet pēc vēlēšanās, ne mazāk ka 1.5 l dienā.
- Dienas režīms
Vēlams vienā un tājā pašā laikā iet gulēt, lai no rīta mierīgi paēst un aiziet uz tualeti - Fiziskie vingrinājumi
Staigāšanai, fizkultūrai, slēpēm, peldēšanai pievērsiet ne mazāk par 20 minūtēm katru dienu vai 2 stundas nedēļā. - Nesteidzēties lietot caurejas līdzekļus.
- Ja Jums defekācijas nebija 1- 2 dienas -tas nav vēl aizcietējums.Normā cilvēkam defekācijas var būt 3 reizes nedēļā vai 1 reizi 3 dienās.
- Neignorējiet tieksmi uz defekāciju. Jūsu devīze: “ Ja zarnas sauc, tad ejiet viņai pretī ka uz pašo svarīgo tikšanos ". Brokastis Jums ir galvenā ēdienreize.Pievērsiet tām vairak uzmanības un laicīgi gatavojie to.
Kopējie ēšanas norādījumi aizcietējumu gadījumā
- Ēšanas režīms
Vēlams ēst vienā un tajā pašā laikā.Pēdēja ēdienreize var būt pirms gulētēšanas ( piem.glāzi kefīra) - Ēšanas ritms
Katras 3 – 4 stundas, kopā 5- 6 reizes dienā. Izmantojiet ēdienu kā “vislabāko caurejas līdzekli”. - Nebadojoties!
- Nepārēdieties vakaros,svētku reizēs un banketos.
- Jums nerekomendējas varīts, sabērzts un sasmalcināts ēdiens biezeņa suflē un ķīseļa veidā.Jūs varat sutināt, cept, gatavot uz grila, gatavot ugunskurā.
- Ēdiena apjomam jābūt pietiekoši lielam, ne mazākām ka 300 g vai ml, bet ne lielākām ka 500 g.
- Jūsu pamata ēdiens produkti, kuros ir daudz augu šķieras ( dārzeņi, augļi, ogas). Centieties katru dienu apēst ka ne mazāk ka 7 dārzeņu, augļu vai ogu porcijas ( 500 g), zaļumus,pupas, riekstus,svaigā un apstrādātā veidā.
- Neazmirstiet brokastis priekš Jums ir galvenā ēdienreize
- Šķidrumu uzņemiet pēc vēlēšanās, ne mazāk ka 1.5 l dienā
Diētas rekomendācijas aizcietējumu gadījumā
Atļauts | Neatļauts | |
Maize un maizes izstrādājumi | Maize kviešu, miežu, kliju, sausie cepumi | Svaiga maize, kārtaina mīkla, pankūkas, pīrāgi, īpaši no rauga mīklas, kūkas |
Putraimi un makaronu izstrādājumi | Auzu un griķu putras, pudingi, sacepumi ar pienu 2 reizes nedēļā, makaroni | Manna, rīsi, pākšķaugi |
Pirmais ēdiens | Veģetāras biezzupas ( vai buljoni), aukstas augļu zupas, biešu zupas, svaigo vai skābu kāpostu zupas | Okroška, piena zupas, zupas vārītas stipros zivju vai gaļas buljonos. |
Gaļa, gaļas izstrādājumi | Liesa liellopu gaļa, jaunlops, vista, tītaris, trusis, vārīti ruletes, kotletes, frikadeles | Treknu veidu gaļas: zoss, pīle, kupināta gaļa, konservi |
Zivis un zivju ēdieni | Menca, sudaks, asaris, līdaka, heks, forele, paltuss, skumbrija, netreknas vārītas vai ceptas zivis, jūras produkti | Zivju konserves, ceptas un kūpinātas zivis, ikri |
Dārzeņi un dārzeņu ēdieni | Dažādi dārzeņi un zaļumi, neskābi kāposti, dārzeņu biezeņi, ragu, kotletes no burkāniem, bietēm, zaļie zirnīši, dārzeņu salāti | Redīsi, kālis, ķiploki, sīpoli, sēnes, paprika, sarkanie un baltie kāposti |
Augļi | Svaigie un žāvētie augļi, īpaši melone, plūmes, žāvētas plūmes | Mellenes, kizils |
Piens un piena produkti | Panniņas, 1-2 % kefīrs, acidofīls piens, 10 % krējums, biezpiens, jogurts, liess siers | Piens, saldais krējums, saldējums, krējums, sieriņi |
Tauki | Saldkrējuma sviests ēdienos 20 g dienā, nerafinēta augu eļļa 35 g dienā, olīveļļa, neass siers 30 g 2 reizes nedēļā | Speķis, majonēze, aitas, liellopa un cūkas tauki |
Saldumi | Medus, ievārījums, zefīrs, marmelāde | Šokolāde, halva, tortes ar krēmu |
Sulas | Svaigi spiestas sulas | Konservētas sulas |
Dzērieni | Nestipra tēja, minerālūdens bez gāzēm | Kakao, melna kafija, stipra tēja, alkohols, kvass, gāzēts mineralūdens |